Park de Meet, Het Park van Nieuwe Niedorp en Winkel - Stchting Vrienden Park de Meet

Roetschorsziekte

Begin september is er in het park door een adviesbureau voor boom en bodem een microscopische analyse gedaan van monsters van de schors van één gewone esdoorn. De monsters zijn genomen bij de esdoorn die in slechte staat verkeert. Bij deze esdoorn is dood hout aanwezig, zwart verkleuring van de bast en het hout, afgestorven bast en afstervingsverschijnselen.

Op de monsters van de esdoorn zijn enkele sporen van roetschorsziekte aangetroffen, dit wijst er op dat Cryptostroma corticale zich mogelijk aan het ontwikkelen is bij deze boom. Bij deze boom heeft de schimmel 'gelukkig' nog niet de grote hoeveelheden sporen ontwikkeld die karakteristiek zijn voor de ziekte.

Cryptostroma corticale is een soort schimmel die de roetschorsziekte van esdoorns veroorzaakt. De schimmel groeit rijkelijk onder de bast van aangetaste bomen en veroorzaakt ziekte en dood in bomen. De roetschorsziekte is schadelijk. Niet alleen voor de bomen maar ook voor mensen. De sporen kunnen binnendringen in de longen. 

Bij deze esdoorns zijn roetschorsziekte in ontwikkeling (zie kaart). Ter voorkoming van verdere ontwikkeling van de schimmel dienen deze bomen zo spoedig mogelijk, uiterlijk binnen 6 weken, verwijderd te worden. In de tijd tussen deze analyse en het verwijderen van de bomen zou de schimmel zich verder uit kunnen ontwikkelen. De aantasting vraagt om zorgvuldig handelen, maar zonder paniek.

De lege plekken die door het verwijderen van de esdoorns ontstaan worden opgevuld door 8 nieuwe Japanse Kaukasische elzen. De komende jaren worden de gevallen gaten opgevuld met nieuwe bomen van diverse soorten.

Park de Meet, Park van bovenaf, Drone - Stchting Vrienden Park de Meet

Het wordt weer fijn om in Park de Meet te zijn

 

Gezocht: Vrijwilligers onderhoud Park de Meet

Draag jij ons Park de Meet ook een warm hart toe en wil je meehelpen met het onderhoud tijdens één van de werkdagen. Gedurende de lente- en zomermaanden willen wij de eerste woensdagavond van de maand om 19.00 uur een paar uurtjes onderhoud aan het park plegen. Aanmelden als vrijwilliger kan onderaan de pagina of kom op woensdagavond naar de vlindertuin.

Park de Meet, Doel en Werkwijze - Stchting Vrienden Park de Meet
Park de Meet, Hondenspeeltuin - Stchting Vrienden Park de Meet

Agenda

Gedurende de lente- en zomermaanden willen wij de eerste woensdagavond van de maand om 19.00 uur een paar uurtjes onderhoud aan het park plegen. De werkmaterialen, snoeischaar en schoffel/wieder, zijn aanwezig maar zelf meenemen mag natuurlijk ook. Aanmelden als vrijwilliger kan onderaan de pagina of kom op woensdagavond naar de vlindertuin.

Activiteiten in het park

Woensdag 5 april Onderhoud / Wieden en schoffelen
19.00 t/m 20.30 uur

Park de Meet, Hondenspeeltuin - Stchting Vrienden Park de Meet

Schoon, veilig en groen

Om het park schoon, veilig en groen te houden is het belangrijk om met vrijwilligers regelmatig aan de slag te gaan. Door het jaar heen zijn er in het park diverse werkzaamheden.

Houd onze website of Facebookpagina goed in de gaten. Mocht er een opschoondag of andere activiteiten komen dan zullen wij dit via deze media communiceren.

Park de Meet - Stchting Vrienden Park de Meet - Nieuwe Niedorp en Winkel

Trambaan 4c
1733 AX Nieuwe Niedorp

info@vriendenparkdemeet.nl

Word Vrijwilliger

2023 © Stichting Vrienden Park de Meet

Wij maken op onze website gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Akkoord
Privacybeleid